top of page

Algemeen

Q: Waar situeert De MET zich in het onderwijsveld?

A: De MET behoort tot het gesubsidieerd, niet-confessioneel, vrij onderwijs. De MET kiest voor cultuurbeschouwing met oog voor de verschillende levensbeschouwingen. Bekijk hier het leerplan cultuurbeschouwing van De MET. De MET is lid van VOOP.

Q: Waar kan ik het schoolreglement raadplegen?

A: Bekijk hier het schoolreglement voor schooljaar 2023-2024 van De MET. Lees hier het laboreglement.

Q: Wie is de inrichtende macht van De MET?

A: De inrichtende macht is De Met vzw (0715 959 770). Het schoolbestuur komt ongeveer maandelijks samen. De huidige voorzitter is Martijn Roelen. Je kan het bestuur bereiken via mail.

Pedagogisch-didactisch

Q: Waarom zou ik mijn kind op De MET onderwijs laten volgen?

A: Als je gelooft dat een gepersonaliseerde aanpak de beste is en als je graag nauw betrokken bent bij de ontwikkeling van de school van je kind en van je kind in de school, dan is De MET iets voor jou. Als je er bovendien van overtuigd bent dat samen kwalitatief hoogstaand gepersonaliseerd leren energie geeft om te (blijven) leren en beter aansluit bij het leerproces van je kind, ben je bij De MET aan het juiste adres.

 

Q: Leren hoeft toch niet altijd leuk te zijn?

A: Neen, dat moet niet, maar het is toch fijn als jongeren kunnen leren vanuit hun interesse en nieuwsgierigheid. Het bereiken van resultaten en ervaren wat je kunt, is trouwens altijd geweldig! De voldoening die je voelt als je een moeilijk onderwerp onder de knie hebt, geeft je zo'n boost. Hoge kwaliteit bereik je door succeservaringen, ook al is de weg soms moeilijk en hard.

 

Q: Stellen jullie ook eisen aan leerlingen?

A: We leren leerlingen dat ze eisen aan zichzelf moeten stellen. Maar als je bedoelt: moeten de leerlingen dingen afwerken tegen een bepaalde deadline, dan is het antwoord jazeker. Dat is ook streven naar de hoogste kwaliteit!

Praktisch-organisatorisch

Q: Werken jullie met een lesrooster of een vorm daarvan? Zo, ja hoe ziet dat er dan uit?

A: Ja en nee. We werken wel met een weekplanning maar niet met een klassiek lesrooster. In die digitale planning vind je als leerling alles terug. 

 

Q: Krijgen ze ook huiswerk op De MET?

A: Uiteraard zal er ook buiten schooltijd gewerkt moeten worden o.m. met het oog op het halen van bepaalde deadlines, het voorbereiden van een test jezelf, de presentatie van een challenge of het maken van een actua. Buiten schooltijd kan de digitale leeromgeving van thuis uit, op gelijk welke computer, geraadpleegd worden met het oog op het uitvoeren van huiswerk.

Q: Is er een schoolfactuur?

A: De schoolfactuur zal 800 euro/leerling bedragen in schooljaar 2023-2024. De kosten van een persoonlijke laptop vallen hier niet onder.

Onze schoolfactuur dekt de volgende zaken:

  • de didactische materialen zoals het boekenpakket (handboeken), cursussen, leesboeken, atlassen, kopieën;

  • de didactische systemen zoals online tools en de elektronische leeromgeving;

  • de uitstappen, bezoeken en activiteiten zoals museumbezoeken, kamp, stadsbezoeken, toneelvoorstellingen;

  • de sportactiviteiten zoals het zwemmen, het gebruik van sportaccommodatie, sportdagen.

Een gespreide betaling (in max. 10 schijven) is steeds mogelijk en wordt bij de uitgifte van de schoolfactuur aangeboden.

Q: Welke materialen moet ik zelf voorzien?

A: Deze materialen voorzie je zelf:

  • een laptop met lader en muis 

    • eender welke laptop waarmee je op internet kan, volstaat omdat we met een elektronische leeromgeving werken (zie onder). Er moeten geen extra apps of programma’s geïnstalleerd kunnen worden.

    • indien gewenst kan je een laptop, lader en muis bestellen via het aanbod van The Rent Company. Informatie over dit aanbod ontvang je bij inschrijving.

  • een hoofdtelefoon of oortjes om aan te sluiten op je laptop

  • een pennenzak met o.m. pennen, potloden, markeerstiften, lat, gom, slijper, lijmstift, schaar, geodriehoek, passer

  • blocnotes

  • schriften en mappen afhankelijk van de noden (wacht dit af tot je weet wat er nodig is, dit verschilt van expert tot expert en van leergebied tot leergebied)

  • een rugzak of boekentas

  • een sporttas met een sportbroek en sportschoenen (een sportshirt krijg je van de MET)

Zorg ervoor dat al je persoonlijke materialen duidelijk jouw naam vermelden. Laat geen waardevolle spullen achter na de schooldag. Laptops worden steeds thuis opgeladen.

Q: Welke elektronische leeromgeving (ELO) gebruiken jullie?

A: We gebruiken een online omgeving (Google Education) met verschillende toepassingen (Agenda, Drive, Mail, Classroom). We gebruiken daarnaast de Voortgangs- en Challengemonitor van Egodact, waar permanent de voortgang van het leerproces wordt bijgehouden. Hierdoor hebben leerlingen, coaches en ouders een goed zicht op het leerproces en op het behalen van de doelen.

Zorg

Q: Werken jullie met aparte leerlingbegeleiders?

A: Het welzijn van de leerlingen is de verantwoordelijkheid van het hele team. Voor het begeleiden van het leerproces heeft iedere leerling een vaste leercoach waar die één keer per week een coachgesprek mee heeft. Daarnaast is er de zorgcoördinator, die eveneens mee de zorg voor leerlingen opneemt. Voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften werken we samen met het VCLB en het ondersteuningsnetwerk ONWOB.

Q: Wat is jullie visie op leerlingenbegeleiding?

A: Onze visie op leerlingenbegeleiding kan je hier lezen.

Anker Algemeen
Anker Pedagogisch
Anker Praktisch
Anker Zorg
bottom of page